MONDZORG

DE GEEST

MONDZORG DE GEEST

Orthodontie

Orthodontie is een erkende tandheelkunde specialisatie die zich bezig houdt met de studie, begeleiding en behandeling van de groei van de kaken en de ontwikkeling van het gebit.

 

Het doel van orthodontie is het verkrijgen van een goed functionerend en regelmatig gebit, dat er op esthetisch vlak mooi uitziet en op praktisch vlak goed te onderhouden is.

 

Bij kinderen worden niet alleen de tanden en kiezen verplaatst tijdens een orthodontische behandeling.

 

Ook kan de groei van de kaken met beugels worden bijgestuurd, indien dit nodig is.

 

Wanneer er op volwassen leeftijd orthodontie wordt gestart, kan de groei van de kaken niet meer worden bijgestuurd en kan soms een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn.

 

 

 

Orthodontie geeft voordelen op verschillende vlakken.

- Uiterlijk: belangrijk voor de persoonlijkheidsontwikkeling

- Functie van het gebit: wanneer de tanden en kiezen goed op elkaar passen wordt afbijten en kauwen stabiel. Zo kan ook het kaakgewricht beter functioneren, zonder in overbelasting te gaan. Abnormale slijtage van tanden en kiezen wordt tegengegaan.

- Voorkomen van schade aan tanden en kiezen: wanneer tanden te ver naar voren staan bestaat er een groter risico op beschadigingen bij een (onge)val. Vooruitstekende tanden belemmeren de lipsluiting, dit kan lokaal ontstoken tandvlees veroorzaken.

- Voorkomen van problemen bij tanden en kiezen die niet doorbreken: tanden en kiezen die helemaal of gedeeltelijk in de kaak blijven zitten kunnen aanleiding geven tot allerlei problemen. Een orthodontische behandeling kan deze problemen tijdig aanpakken. (ontstekingen, effect op de naburige tanden, tandverlies,…)

- Voorkomen van gaatjes en tandvleesontstekingen: een onregelmatig is moeilijk te onderhouden. Hierdoor ontstaan er gemakkelijker gaatjes en tandvleesontstekingen.

 

Voorwaarde voor een orthodontische behandeling is een goede conditie van het gebit en het tandvlees.

Voor de start van een orthodontische behandeling op volwassen leeftijd wordt meestal een parodontaal onderzoek en goedkeuring gevraagd.

 

 

 

 

MONDZORG DE GEEST

Bredabaan 524 2930 Brasschaat

 

info@mondzorgdegeest.be

mondzorgdegeest.be

03 501 501 5