Implantologie
Wanneer één of meerdere tanden verloren zijn gegaan, kan een patiënt (in samenspraak met de behandelende tandarts) doorverwezen worden voor een advies of behandeling met implantaten.
Implantaten zijn schroefjes die in het kaaksbot worden geplaatst, als verankering voor een kroon (1 tand), een gedeeltelijke of volledige brug (meerdere tanden), of een klikprothese (volledig gebit).
Het plaatsen van de kroon, brug of prothese als bovenstructuur op de implantaten, blijft het werk van de eigen tandarts.
De opleiding tot parodontoloog omvat tevens een opleiding in de implantologie.
Behandelverloop
(01)
Tijdens een intake wordt de algemene medische achtergrond geëvalueerd. Sommige medische aandoeningen sluiten een implantaatbehandeling uit, andere aandoeningen vragen een voorbehandeling. Hetzelfde geldt voor het gebruik van bepaalde medicatie. Wees steeds zo volledig mogelijk wanneer uw medische toestand wordt bevraagd.
Vervolgens wordt een (parodontaal) mondonderzoek uitgevoerd. In het geval van de aanwezigheid van andere uitgesproken ontstekingsbronnen (zoals bv. een onbehandelde parodontitis), kan het zijn dat deze eerst moeten worden voorbehandeld.
(02)
Indien de voorgaande parameters gunstig zijn, kan de CBCT-scan worden afgenomen. Soms kan deze meteen op intake worden genomen. Deze CBCT-scan geeft ons informatie over de kwaliteit/kwantiteit van het aanwezige kaaksbot en geeft inzicht in de locatie van bepaalde belangrijke anatomische structuren en de eventuele interactie hiervan (sinus, neusbodem, zenuwbanen, …). Op basis van de CBCT-scan wordt uw individuele kostenraming opgemaakt en besproken.
(03)
Indien nodig en mogelijk, kan een bottekort met behulp van een botopbouw worden gecorrigeerd, bij voorkeur tijdens de implantaatplaatsing. Indien er echter bijna geen aanwezig bot is (bv. ten opzichte van de sinus), kan het nodig zijn om eerst een botopbouw uit te voeren alvorens de implantaten kunnen geplaatst worden.
(04)
Implantaten worden geplaatst onder lokale verdoving. De procedure gebeurt onder steriele omstandigheden. Bij een goede stabiliteit kunnen er meteen abutments geplaatst worden (opzetschroefjes).
(05)
De integratie van de implantaten zal ongeveer 3 maanden duren. Dan volgt er een controle. In sommige gevallen worden de abutments op dat moment geplaatst (opzetschroefjes). Er zal goedkeuring worden gegeven aan de tandarts om te starten met de werken voor de definitieve opbouw (kroon/brug/prothese).
Veelgestelde vragen
Moet ik speciale maatregelen nemen na een implantaatingreep?
Na een parodontale ingreep wordt met u een uitgebreide lijst overlopen met alle adviezen betreffende de nazorg: welke pijnmedicatie kan gebruikt worden, wat te doen bij bloeding, waar mag u de tanden wel/niet poetsen. Zware fysieke inspanningen en sport worden de eerste dagen afgeraden. Alle ingrepen gebeuren onder lokale verdoving zodat u steeds zelf met de auto kan rijden.
Is een implantaatbehandeling altijd succesvol?
Implantaten kennen een hoog slagingspercentage met cijfers die rond de 97-98% schommelen. In de meeste gevallen integreren implantaten dus succesvol. Het risico op faling is groter bij rokers en patiënten met ongereguleerde diabetes. Ook in latere instantie blijven implantaten onderhevig aan factoren/infecties in de mond. Een goede mondhygiëne, gezonde levensstijl en juiste nazorg dragen bij tot het succesvol behoud van uw implantaten.
Kunnen bepaalde componenten tijdens een implantaatbehandeling samen geplaatst worden?
In sommige gevallen kan er worden overwogen om bepaalde stappen “immediaat” (tesamen) uit te voeren. Dit kan gaan over de combinatie extractie (trekken van de tand) en plaatsing van een implantaat. Of het plaatsen van een implantaat en het voorzien van een tijdelijke kroon. Enkele belangrijke parameters dienen gunstig te zijn, dus dit wordt vooraf individueel bekeken en met u besproken.
Is er terugbetaling voorzien door de mutualiteit?
Neen, momenteel voorziet de mutualiteit geen terugbetaling voor een implantaatbehandeling. Sommige mutualiteiten voorzien zelf een tegemoetkoming vanuit een extra “ledenvoordeel”. Gelieve hiervoor navraag te doen bij uw ziekenfonds. Indien u beschikt over een tandverzekering zal er normaal wel een (gelimiteerd) budget zijn voor implantaatbehandelingen. Gelieve uw polis goed te bekijken aangezien wij geen inzicht krijgen in uw dossier.