Orthodontie
Een orthodontische behandeling heeft als doel de tandstand (en eventueel de kaakstand) zowel esthetisch als functioneel te optimaliseren. Een orthodontist is een tandarts-specialist die instaat voor het begeleiden van de gebitsontwikkeling en de diagnostiek, preventie en behandeling van een onregelmatige tandstand en/of kaakgroei.
Na afloop van de 5-jarige opleiding tot tandarts, heeft een orthodontist een bijkomende 4-jarige universitaire specialisatie gevolgd tot orthodontist. Enkel na het slagen van een specifiek eindexamen mag iemand zich orthodontist noemen, te herkennen aan een RIZIV nummer eindigend op 007.
Een orthodontist voert geen algemene tandheelkunde uit.
Behandelverloop
(01)
Gedurende de eerste consultatie wordt kort kennis gemaakt en in de mond gekeken. Soms wordt er een radiografie genomen. De kostprijs van deze eerste consultatie is 45 euro (de terugbetaling via de mutualiteit bedraagt 32 euro of 26 euro, afhankelijk van de leeftijd). Hierna wordt een rudimentaire diagnose gesteld. Op basis hiervan wordt een advies geformuleerd, waarbij er verschillende opties zijn:
- Een orthodontische behandeling is niet nodig.
- Een orthodontische behandeling is nodig, maar nog niet mogelijk op dit moment. We zien u na een afgesproken termijn terug voor een nieuwe consultatie.
- Een orthodontische behandeling is aangewezen: er wordt een voorlopig behandelplan voorgesteld en u krijgt een voorzichtige schatting van behandelduur en kostprijs. Soms doen we meteen een uitgebreide gegevensverzameling: overlopen vragenlijst, digitale scan, klinische foto’s, radiografieën (panoramische opname en teleradiografie), tenzij genomen door uw tandarts of een andere orthodontist. Vaak wordt deze gegevensverzameling tijdens een volgende afspraak ingepland. Achteraf vindt nog een uitgebreide bespreking plaats waarin aan de hand van de digitale modellen de diagnose wordt uitgelegd, het behandelvoorstel (met eventuele alternatieven), de geschatte behandelduur en een geïndividualiseerde prijsofferte. Hierna kan men beslissen of de samenwerking wordt opgestart.
(02)
Tijdens de actieve behandeling zullen uw tanden naar hun juiste plaats worden gebracht met behulp van beugels. De gemiddelde behandeling duurt 18 tot 24 maanden. Voor een goed behandelverloop zijn regelmatige controles noodzakelijk, deze kunnen variëren om de 4/6/8 weken afhankelijk van het type apparaat. Een goede mondhygiëne is van groot belang!
(03)
Het is belangrijk om uw tanden op de juiste positie te behouden, tanden schuiven namelijk levenslang! Meestal gebeurt dit aan de hand van een retentiedraad in combinatie met een nachtbeugel (type essix retainer) om de tanden optimaal te stabiliseren. Uitzonderingen zijn mogelijk afhankelijk van het eindresultaat en mondhygiëne. Na afloop van de behandeling vinden meestal nog twee nacontroles plaats en worden eventuele wijsheidstanden opgevolgd.
Invisalign
Aligners (waaronder Invisalign) zijn transparante, uitneembare beugeltjes die strak rondom de tanden zitten. De vorm van de aligners verschilt telkens lichtjes van uw huidige tandstand. De aligners spannen daardoor rondom de tanden en duwen de tanden vervolgens zachtjes naar de positie die de aligner aangeeft. Her en der wordt een tandkleurig knopje aangebracht om bepaalde bewegingen uit te voeren of voor houvast te zorgen. Die aligner draagt u +-22 uren per dag en elke 7/10/14 dagen wisselt u van aligner. Door een reeks van aligners te dragen worden uw tanden dan geleidelijkaan rechtgezet. Hoeveel aligners u nodig hebt en hoe lang de behandeling duurt is afhankelijk van patiënt tot patiënt. Vaak is na een eerste reeks nog een tweede (of derde) ‘refinement’ reeks noodzakelijk (inbegrepen in de prijs).
Voordelen van Invisalign
- Het is nagenoeg onzichtbaar! Metalen blokjes zijn erg zichtbaar, porseleinen blokjes zijn beperkt zichtbaar, maar aligners zijn heel erg subtiel.
- U hebt geen last van prikkende draden, losse blokjes of scherpe randen die langs uw wangen of lippen schuren. Ze zijn dus comfortabeler dan blokjes. Initieel kunnen de knopjes wat schuren, maar dit is te verhelpen door de beugel in te houden.
- U kan eten wat u wil, aangezien u de aligners kan uitdoen om te eten. Bij blokjes daarentegen mag u helaas geen harde of kleverige voeding eten want dan kunnen de blokjes loskomen.
- Het poetsen is erg eenvoudig aangezien u de aligners kan uitdoen en gewoon kan poetsen zoals u dat nu gewend bent. Aan blokjes blijven heel wat etensresten kleven en het poetsen van blokjes kost meer tijd en moeite.
- De beugeltjes zijn uitneembaar. U kan ze dus uitdoen als u bijvoorbeeld naar een trouwfeest gaat of een belangrijke meeting hebt gepland.
Belangrijke overwegingen
- Soms kunnen meerdere beugels gecombineerd worden in het aligner systeem.
- De kostprijs ligt vaak hoger dan een behandeling met blokjes (3 prijscategorieën).
- Bovendien kan niet elke patiënt behandeld worden met aligners (afhankelijk van de complexiteit van behandeling).
Veelgestelde vragen
Wie kan er bij ons terecht?
Een orthodontische correctie is mogelijk op elke leeftijd. Een eerste consultatie vindt vaak plaats na doorverwijzing van de tandarts, maar u kan ook op eigen initiatief een consultatie nemen.
De tandstand kan gecorrigeerd worden met vaste apparatuur (blokjes) of Invisalign clear alginers. Afhankelijk van de beet kan extra apparatuur noodzakelijk zijn (bv. Hyrax expander, Twin Block, Activator, Forsus appliance, Power Bar) of dienen bepaalde tanden verwijderd te worden.
Soms is samenwerking met de kaakchirurg (of andere disciplines) noodzakelijk. We starten steeds in een gezond gebit, zonder gaatjes of tandvleesproblemen. Een algemeen mondonderzoek bij de algemeen tandarts is dan ook ten zeerste aan te raden.
Wanneer kan u bij ons terecht?
Voor de leeftijd van 9 jaar kan een vroege orthodontische behandeling worden opgestart, meestal ter correctie van een kruisbeet. De patiënt wordt dan meestal doorverwezen door de tandarts. In verband met de terugbetaling is het belangrijk dat de beugel geplaatst wordt voor de 9e verjaardag.
Gezien de enorme vraag naar orthodontie zien wij andere patiënten pas voor de eerste keer vanaf +/- 12 jaar. Het is een misvatting dat bij elke patiënt alle tanden gewisseld moeten zijn. We kijken naast wisseling namelijk ook naar het groeipotentieel en dit loopt niet altijd gelijk met de tandwisseling. Opdat de orthodontische behandeling terugbetaald zou worden door de mutualiteit dient u een behandeling op te starten voor de 15e verjaardag, of moet een nomenclatuur code op het getuigschrift te zijn uitgeschreven voor de 15e verjaardag. Na het uitschrijven van deze code hebt u dan nog 2 jaar om de orthodontische behandeling met terugbetaling op te starten. In zeldzame gevallen (kaakoperaties) kan men nog later starten, maar dit moet ook aan de mutualiteit gemeld worden voor de 15e verjaardag.
Op orthodontie staat geen leeftijd, ook volwassenen kiezen meer en meer voor een behandeling. Terugbetaling via de mutualiteit is echter niet meer mogelijk.
Terugbetaling via de mutualiteit staat los van eventuele extra tandverzekeringen.
Waarom zijn sommige afspraken tijdens de schooluren?
De meerderheid van onze patiënten zijn schoolgaande kinderen. Het is dus niet mogelijk om alle afspraken buiten de schooluren te plannen.
Langere afspraken (gegevensverzameling, bespreking, plaatsen en afnemen van apparatuur) zullen altijd tijdens de schooluren plaatvinden. Kortere controle afspraken proberen we 2 maal buiten de schooluren en 1 maal binnen de schooluren te laten plaatsvinden. Op voorhand kan de leerkracht en/of het schoolsecretariaat op de hoogte gebracht worden. We zullen een attest voor de school/het werk bezorgen na afloop van de consultatie, en dit voor de tijdsduur van de afspraak.
Wat is de kostprijs van een orthodontische behandeling?
De kostprijs van een orthodontische behandeling is afhankelijk van de geschatte behandelduur en de noodzakelijke/gekozen apparatuur. Voor de aanvang van de orthodontische behandeling ontvangt u een gedetailleerde kostenraming. We raden aan om navraag te doen bij uw het ziekenfonds in verband met de juiste terugbetaling.
Er is een spleetje ontstaan tijdens mijn behandeling, is dat normaal?
Tijdens een behandeling waarbij de bovenkaak breder wordt gemaakt ontstaat altijd een spleetje tussen de bovenste tanden, maar soms gebeurt het ook wel eens tijdens een behandeling met blokjes of Invisalign. Dit is normaal en slechts tijdelijk. Alle ruimtes zullen uiteindelijk gesloten worden (tenzij anders afgesproken bv in het geval van kleine snijtanden).
Wat moet ik doen als een blokje loskomt?
U brengt ons best even op de hoogte als er iets los zit. Indien u geen last hebt van het losse blokje, kan dit doorgaans geen kwaad en wordt dit tijdens uw volgende controle hersteld. Heeft u last van het losse blokje of zijn het meerdere dan zien we u meestal sneller terug om dit te herstellen.
Mijn tanden staan wat los, is dit normaal?
Om tanden te kunnen verplaatsen komen ze wat losser te staan, dit is dus een normaal fenomeen.
Doet een beugel pijn?
De eerste week met een blokjes of aligners kan pijnlijk zijn, hiervoor mag u een pijnstiller innemen. De plaatsing zelf doet geen pijn, er is dus ook geen verdoving noodzakelijk.
Welke tandpasta gebruik ik best tijdens mijn behandeling?
De tandpasta die u verkiest, zolang er fluoride in zit.
Mijn draad steekt uit, mag ik deze zelf afknippen?
Soms kan de draad tijdens de behandeling wat in de wang komen te prikken. U mag dit absoluut zelf proberen afknippen met een scherpe nagelschaar. Ook kan u er een beetje was op kleven.
Wat mag ik niet eten tijden een orthodontische behandeling?
Met blokjes mag u geen harde of zeer kleverige voeding nuttigen, zoals appels, wortels, Chocotoff… Ofwel vermijdt u dit, ofwel probeert u dit aan te passen door bv uw appel in fijne schijfjes te snijden. Tijdens een behandeling met Invisalign kan u gewoon eten wat u wil, maar moet de beugel wel uit.
Er is een stukje afgebroken van mijn losse beugel, wat doe ik?
Wanneer een stukje van de losse beugel afbreekt en u hebt hier geen last van kan u gewoon wachten op uw volgende controle-afspraak. Heeft u er wel last van en u kan de beugel niet meer dragen, dan belt u ons best even om dit te herstellen.
Mijn retentiedraad is los, wat nu?
U neemt best zo snel mogelijk contact op met de praktijk. Als de retentiedraad los is kunnen de tanden terug gaan schuiven, soms zeer snel. Indien u nog een nachtbeugel hebt die past kan u deze intussentijd ‘s nachts dragen, zo kunnen er geen verschuivingen plaatsvinden. We verwachten dat u de nachtbeugel het eerste jaar na afname elke nacht draagt.