Parodontologie
Parodontologie is de zorg voor de gezondheid van het steunweefsel rondom de tanden. Een gezond steunweefsel is enorm belangrijk voor de stabiliteit en het behoud van de eigen tanden op lange termijn. Bovendien draagt een infectievrij gebit bij aan een goede algemene gezondheid en een gezonde zwangerschap. Bepaalde gezondheidsproblemen (bv. diabetes) en factoren uit de levensstijl (bv. rookgedrag, stress, ongezonde levensstijl, vitamine-deficiënties,…) kunnen een verhoogd risico vormen voor de ontwikkeling van parodontitis.
Een opleiding tot tandarts-specialist in de parodontologie is een door het RIZIV erkende specialisatie. U herkent een parodontoloog aan het RIZIV nummer dat eindigt op 006. Na de 5-jarige opleiding tot tandarts is er een bijkomende universitaire opleiding nodig van 3 jaar.
Een parodontoloog voert geen algemene tandheelkunde uit.
Wat is parodontitis?
Tandvleesinfecties bestaan in verschillende vormen en gradaties. In de meeste gevallen worden deze herkend door bloedend tandvlees, maar het kan gebeuren dat deze signalen onopgemerkt blijven. De oorzaak is vrijwel steeds bacterieel, door de opstapeling van tandplaque en tandsteen langsheen de tandvleesranden (pockets).
Wanneer de ontsteking blijft aanhouden, kunnen diepere pockets ontstaan, waarin het tandsteen zich dieper onder het tandvlees en tot op moeilijk bereikbare plekken nestelt. De infectie breidt zich verder uit naar het onderliggende kaakbot, waardoor de steun rondom de tanden verloren gaat. Dit proces noemen we parodontitis.
Parodontitis kent een vrijwel pijnloos verloop. Het is vaak pas in latere stadia dat patiënten klachten opmerken zoals: teruggetrokken, gezwollen of loshangend tandvlees, tanden die van positie veranderen of losser komen te staan, slechte ademgeur, gevoelige tanden, …
Een degelijke screening (bij de tandarts) is noodzakelijk om tandvleesinfecties tijdig te ontdekken en te bestrijden.
Behandelverloop
(01)
Tijdens het eerste parodontaal onderzoek wordt de ernst van de infectie onderzocht aan de hand van uitgebreide metingen. Waar nodig worden RX beelden genomen. Er wordt bekeken of er onderliggende factoren mede aan de oorzaak liggen van het probleem. U krijgt hierover een uitgebreide uitleg, alsook het behandelplan en het kostenplaatje worden samen besproken. De kostprijs voor het parodontaal onderzoek bedraagt 140 euro (waarvan 126 euro terugbetaald wordt indien u jonger bent dan 65 jaar en indien er in het voorafgaande jaar een mondonderzoek of tandsteenreiniging bij uw tandarts werd geattesteerd), zonder de RX beelden.
(02)
Een initiële parodontale behandeling bestaat uit het grondig reinigen van het gebit en de diepere pockets en het glad maken van de tandwortels. Deze behandeling wordt onder locale verdoving uitgevoerd zodat de patiënt comfortabel is. Vaak gebeurt dit in meerdere sessies. Een rookstop en het naleven van een optimale mondhygiëne zijn essentieel om een goede genezing te bereiken. Uitgebreide instructies van de mondhygiëne worden gegeven: het reinigen van de ruimtes tussen de tanden is hierbij enorm belangrijk (de sleutel tot succes!).
(03)
Na een eerste helingsfase zal een herbeoordeling volgen waarbij een evaluatie wordt gemaakt van de genezingsrespons. Indien er nog restpockets persisteren, kan er in een tweede fase een chirurgische correctie nodig zijn van deze pockets (flapchirurgie).
(04)
Wanneer de patiënt voldoende stabiel is volgt er een periode van nazorg. Op deze controles wordt de gezondheid en diepte van de pockets verder opgevolgd doorheen de tijd. De kwaliteit van de mondhygiëne wordt geëvalueerd. Ook wordt er een grondige onderhoudende reiniging uitgevoerd.
(05)
Naast de behandeling van parodontitis, kan u bij ons terecht voor esthetische en functionele correcties van het tandvlees, zoals recessiebedekking (correctie van teruggetrokken tandvlees), wegnemen van lipbandjes, klinische kroonverlenging (esthetische reden of bevordering van een tandheelkundige behandeling) of chirurgische extracties.
Veelgestelde vragen
Is een parodontale behandeling pijnlijk?
Een dieptereiniging wordt uitgevoerd onder locale verdoving zodat u als patiënt comfortabel bent. Deze verdoving is ook nodig zodat de parodontoloog haar werkt goed kan uitvoeren. U hoeft dus geen angst te hebben dat u pijn zal ervaren.
Moet ik speciale maatregelen nemen na een dieptereiniging?
U houdt er best rekening mee dat de verdoving nog enige tijd kan nawerken. Indien u beslist om te eten/drinken met een actieve verdoving, kan u zich kwetsen en een bijt- of brandwonde krijgen. Daarom is het advies om beter even te wachten met eten en drinken (van warme dranken) tot wanneer de verdoving voldoende is uitgewerkt. U mag na de behandeling normaal functioneren, zoals gaan werken, sporten, autorijden.
Moet ik speciale maatregelen nemen na een parodontale ingreep?
Na een parodontale ingreep wordt met u een uitgebreide lijst overlopen met alle adviezen betreffende de nazorg: welke pijnmedicatie kan gebruikt worden, wat te doen bij bloeding, waar mag u de tanden wel/niet poetsen. Zware fysieke inspanningen en sport worden de eerste dagen afgeraden. Alle ingrepen gebeuren onder locale verdoving zodat u steeds zelf met de auto kan rijden.
Welke tandpasta gebruik ik best?
De tandpasta die u verkiest, zolang er fluoride in zit. Na een parodontale behandeling kunnen tanden soms wat gevoeliger zijn voor koude/warmte/aanraking. U kan (tijdelijk) een tandpasta kiezen voor gevoelige tanden, waarbij de concentratie aan fluoride en mineralen hoger is.